Dankzij de kogge floreren de Hanzesteden

De Hanze

De Hanze heeft bestaan van de twaalfde tot de zestiende eeuw. Het is in eerste instantie een internationaal samenwerkingsverband van kooplieden om samen veiliger te kunnen reizen, op grotere schaal en dus voordeliger te kunnen inkopen en om samen sterk te staan tegen de nukken en willekeur van heersende landsheren. Deze samenwerking groeit uit tot een machtig en invloedrijk verbond van handelssteden in heel noordelijk Europa. Het Hanzeverbond brengt Hanzesteden als Kampen, Zwolle, Deventer en Zutphen veel rijkdom en welvaart. In de hoogtijdagen strekt het netwerk van samenwerkende steden, wel zo'n tweehonderd, zich uit over Duitsland, Nederland, Vlaanderen, Scandinaviƫ, Polen, de Baltische Staten, Spanje en Portugal.

De handelswaar bestaat voornamelijk uit zout, graan, hout, haring, bier, wijn, laken, bijenwas en pelzen. Vervoer gaat voor het overgrote deel over zee en via de rivieren. De ontwikkeling van de kogge, al gauw het belangrijkste handelsschip in die tijd, is daarbij van cruciaal belang. Dit robuuste, zeewaardige vrachtschip is in staat een grote hoeveelheid lading te vervoeren. Dankzij de handel floreren de Hanzesteden en groeien uit van kleine nederzettingen tot machtige steden. Er verrijzen stadsmuren en poorten, koopmanshuizen en handelskantoren waar de rijkdom en allure vanaf spat. Met de toenemende welvaart vestigen zich ook schilders, dichters, bouwmeesters en filosofen in de stad die zorgen voor een bloeiperiode op artistiek gebied. De erfenis van deze 'gouden eeuw' is in de prachtige, historische binnenstad van Kampen nog altijd goed zichtbaar.

In de loop van de zestiende eeuw stort de machtige Hanze ineen en verliezen de IJsselsteden hun vooraanstaande positie. Steden als Amsterdam, die buiten het Hanzeverbond staan, nemen de Oostzeehandel over.

Het Klokhuis maakte een paar jaar geleden een prachtig filmpje over de Hanze, met daarin ook aandacht voor de rol van Kampen.