Vrijwilligers Kamper Kogge wacht flinke klus

De Kamper Kogge gaat weer schuil onder een tent maatje XXXL. De vrijwilligers kunnen de mouwen opstropen. De komende maanden wacht ze een flinke klus: het schip moet van top tot teen onder handen worden genomen. “Er komt heel wat onderhoud op ons af”, aldus Dries Vinke, die het groot onderhoud coördineert.

Met name het schoonmaken van alle prut die zich afgelopen seizoen tussen de gangen heeft genesteld is zeer arbeidsintensief. Dat moet systematisch én grondig gebeuren, om te voorkomen dat dit het hout gaat aantasten. Het is het plan om ook de moeilijk bereikbare plekken, zoals onder en achter de vuilwatertank, dieseltank en de keuken, mee te nemen. En als het een beetje meezit, gaat ook het lood (de ballast helemaal onderin op de bodem van het schip) eruit. Bouwer van de Kamper Kogge Kees Sars, die als geen ander weet hoe het schip in elkaar steekt, komt op gezette tijden langs om de klus te begeleiden. Daarnaast vragen ook de houten gebouwen op de werf om het nodige onderhoud, weet vrijwilliger Gerrit Lindeboom. “Maar het schip heeft prioriteit.”

Lijkt het je leuk om komende wintermaanden samen met een gezellig team de handen uit de mouwen te steken? Meld je dan aan als vrijwilliger! Er wordt sowieso gewerkt op de donderdagen, maar als er voldoende mensen beschikbaar zijn eventueel ook op andere dagen. 

038-3310515

kogge@kamperkogge.nl