Tabee klinkt voor Kamper Kogge

Klokgelui vanuit de Buitenkerk en een Tabee van de Koggezangers. Vele tientallen mensen hebben vanochtend de Kamper Kogge uitgezwaaid vanaf het ponton en de kade bij de Kamper stadsbrug bij de start van de Ommelandvaart 2016. Nadat loco-burgemeester Gerrit Jan Veldhoen en Arjen Hendriks, voorzitter van de Stichting Kamper Kogge, haar een behouden vaart hadden gewenst, wendde de Zwarte Dame en haar twaalfkoppige bemanning de steven vastberaden richting het noorden. 

De komende twee weken probeert de enige varende kogge van Nederland in het eeuwenoude zog van haar middeleeuwse voorgangers te treden met deze vaartocht rondom Denemarken. Bestemming is het Duitse Lübeck, waar de Kamper Kogge is uitgenodigd voor een groot Hanzefestival.
Net als vroeger gaat er ook lading mee aan boord. Heel wat Kamper ondernemers zien deze historische tocht als een uitgelezen kans om de Kamper handelsgeest, net als in de tijd van de Hanze, in ere te houden. Een vracht aan Kamper producten, zoals eieren van de Stormgieter, boter van Erf1, brood en koek van Bakker Vermeij, kaas van Daalder, koffie en thee van Zoetelief, een vintagejurk van de Winkel van Kaatje, kleurige haarbandjes van webwinkel Kuukke, Kamper kruiken van Bert Renes, scheepscuriosa van de Juttershoek, chocola van De Swaen en tabak van de Olifant, verdween in het laadruim van het veertiende eeuwse handelsschip. Ook Vermeulen (diesel), TvK Emmeloord (training), Deetman en twee maritieme fondsen - met welluidende namen als 'Directie der Oostersche Handel en Reederijen' en 'Vaderlandsch Fonds ter aanmoediging van 's-lands zeedienst’ - dragen financiëel bij aan deze reis.
De eerste etappe van de reis, pakweg 330 mijl, is vanaf Vlieland richting Skagen. Via ommelandvaart.nl is de tocht op de voet te volgen. 

038-3310515

kogge@kamperkogge.nl