Sander Klos (58)

Het is zo’n 550 jaar geleden dat de Ommelandvaart voor het laatst is gemaakt door een koggeschip. Deze tocht stond al op het bord sinds 2004. Nu gaan wij het weer proberen, dat maakt het voor mij bijzonder om hieraan mee te doen. Het schip spreekt me enorm aan, al die middeleeuwse techniek die het nog steeds doet.
Zelf heb ik vooral veel zeilervaring, ben jarenlang zeezeilinstructeur geweest bij de Zeezeilschool van Marken. Maar varen met de Kogge is totaal anders, niet te vergelijken met een jacht, het schip heeft een heel ander soort tuig. De Kamper Kogge en ik, dat was overigens geen liefde op het eerste gezicht. Maar ik ben het schip gaan waarderen, het is een zwaar, betrouwbaar schip. En die sfeer van vroeger, die proef je meteen als je aan boord stapt. Daarbij is het een leuke ploeg mensen, je wordt gewaardeerd om wat je inbrengt.
Je probeert elke keer de grens te verleggen. Vorig jaar is het schip de Noordzee over gestoken, nu de Ommelandvaart. Wat wordt de volgende stap…nog verder de Oostzee op? Of richting de Franse kust, Brest?