Peter Wijngaard (57)

Mijn naam is Peter Wijngaard, 57 jaar oud en samenwonend met Nicole de Jager.
Van jongs af aan ben ik al op het water te vinden en heb alles wat maar een zeiltje had, getracht vooruit te krijgen. We zijn in het bezit van een Gipon schokker en varen veel op het IJsselmeer en het zoute water. Door de deze hobby ben ik gek op alles wat 'oud drijvend hout en staal is'.
Als mede-organisator van Sailwolde raakte ik na het uitnodigen van de Kogge om deel te nemen aan Sailwolde besmet met het 'Kogge'-virus door de mooie verhalen van de bemanning en erg enthousiast over dit varend erfgoed. En zo was de keuze om als vrijwilliger mee te varen snel gemaakt.
Met mijn dochter Annemijn zijn we in 2008 vanuit Kampen naar de Oostzee gevaren via Kiel, Denemarken, Lubeck, Wismar naar Rostock. En als ik tijd had tussen het werken door, voer ik ook mee naar Groningen, met de kiel over de grond over de wantijen. Jan Versteeg had een grenzeloos vertrouwen in mijn kennis van het Wad. Zo af en toe help ik als vrijwilliger op de Koggewerf. Bijvoorbeeld tijdens de paasdagen om vis schoon te maken en als koksmaatje van Jackie van de Bos tijdens het 'Koggetreffen' in Kampen.
Naast de Koggevaarten zijn de zeilervaringen op het grote water verder gegaan. Zo ben ik met twee man op een 15 m zeiljacht de Atlantische oceaan overgestoken en heb ik in 2013 de wateren rond Kaap Hoorn en het Beaglekanaal bezeild. Een belevenis die je niet snel vergeet. Koud, onvoorspelbaar weer en een heel mooie natuur. Eerde Beulaker en Henk ter Velde gingen ons voor, schreven er boeken over, maar ik heb het gezien en ervaren en dat is een tikkie anders.
Reijer van ’t Hul sprak mij twee jaar gelden aan over de plannen van een Ommelandvaart tijdens de Kerst in oud Kampen. Serieuze ideeën, maar hoe uitvoerbaar? Blijkbaar wel. Vorig jaar 2015 werden we door Sies Hoogeveen gebeld tijdens onze zeilvakantie of er interesse was om mee te varen als bemanning. Het antwoord was eigenlijk gelijk …ja dat doen we.