Menno Smit (60)

Mijn naam is Menno Smit en kort geleden ben ik 60 jaar geworden. Getrouwd met Anja die inmiddels ook bij velen bekend is binnen het kogge gebeuren.
Samen hebben we vier inmiddels volwassen kinderen. Mijn hele leven al woonachtig op het voormalige eiland Wieringen in de kop van Noord Holland. Wieringen is nog een echte vissers gemeenschap met een grote vloot en ook wij hadden vroeger thuis een visserij rederij en zo ging ik regelmatig met vissersschepen mee.
Daarna ruim twintig jaar werkzaam geweest als visserij onderzoeker, voornamelijk vanachter een bureau. Wel in visserij, want daar ligt toch mijn hart.
Later op de Enkhuizer Zeevaartschool mijn papieren voor de zeilende chartervaart en kustvaart gehaald en daarna als stuurman op de chartervloot het nodige van de wereld gezien tot en met een oceaanoversteek en later een bijna non stop reis van vier weken van Rio de Janeiro naar Vuurland. Ook heb ik een aantal weken in New York op de Halve Maen gevaren. Dit is een replica van het schip waarmee Henry Hudson in 1609 Amerika bereikte en ligt nu in Hoorn.
Vijf jaar geleden bij de kogge terechtgekomen naar aanleiding van een advertentie in het blad Spiegel der Zeilvaart. Na een kleine gewenningsperiode vanwege jullie accent, waar ik altijd even aan moet wennen, ben ik mij goed thuis gaan voelen op de kogge.
In de afgelopen jaren, meestal met Jan Jonker als schipper, diverse reizen gemaakt naar Bremerhaven, Kiel, L├╝beck, Antwerpen, Oostende, Duinkerken en vorig jaar de Noordzee overtocht naar Kings Lynn.
Nu dus de poging om een Ommelandvaart te maken. Ben benieuwd, want dan moeten de weergoden ons wat windrichting betreft een aantal dagen goed gezind zijn. Wel ben ik bang dat ik onderweg de accordeonmuziek en moppen van Jan Jonker over Rotterdam, de koekoeksklok en het kratje bier zal missen (de kraaiende haan waarschijnlijk niet).