Straffe wind zet voorlopig streep door Ommelandvaart

De Ommelandvaart van de Kamper Kogge lijkt in elk geval voor de heenreis naar Lübeck van de baan. Kort na vertrek vrijdag bleek al dat het middeleeuwse schip weinig op heeft met de moderne techniek door een haperende AIS. Nu lijken ook de weergoden de Zwarte Dame ongunstig gezind. De bemanning heeft de historische tocht rond Denemarken al uit het hoofd gezet. “We hebben door die zure appel heen gebeten nu”, zegt schipper Sander Klos. "Het is zelfs de vraag of Lübeck nog wel haalbaar is.”
Maandag (9 mei) is de Kogge vanuit Harlingen richting Vlieland gevaren, maar een oostelijke wind van 7 á 8 Beaufort dwong de bemanning uit te wijken naar de haven van Terschelling. “Vanochtend (10 mei) waren we om vier uur op, klaar om te vertrekken. Maar het waaide te hard, uitvaren was zo goed als onmogelijk en bovendien te gevaarlijk.”

’s Middags, met vloed, wilde de bemanning een nieuwe poging te wagen. Maar de straffe wind gooide wederom roet in het eten. Het weersvooruitzicht wordt er ondertussen niet beter op. Vanuit het hoge Noorden nadert een windgebied met harde wind, precies vanuit de verkeerde richting. Ook Helgoland, op de motor, is daarom op het moment geen optie. “Dan moeten we 120 mijl recht tegen deze wind in. Ten eerste kom je nauwelijks vooruit, daarbij is het zeer onaangenaam.”
De Kamper Kogge wordt vrijdag 20 mei verwacht in Lübeck. En niets is veranderlijker dan het weer. Mogelijk dat de route over enkele dagen via het Kielerkanaal toch haalbaar blijkt. Maar voor nu rest de bemanning geen andere keus dan voorlopig op Terschelling te blijven.