Verwaaid, maar niet verslagen

De Kamper Kogge ligt verwaaid op Terschelling. Ongunstige weersvoorspellingen dwingen de Kogge en haar bemanning voorlopig op het waddeneiland te blijven. Een Ommelandvaart om Denemarken zit er voor de 'heenploeg' niet meer in. De tijd tot het nautische evenement op 20 mei in Lübeck is simpelweg te kort.
De bemanning is uiteraard teleurgesteld, maar niet uit het veld geslagen. Nieuw doel is nu de Kogge binnendoor via het Kielerkanaal naar de Noordduitse stad te varen. Na het evenement kan de terugploeg met Lübeck als 'startplaats' een hernieuwde poging wagen de historische tocht om de Noord te volbrengen.
Om in Lübeck te geraken moet de Kogge eerst nog een flink stuk open zee van ongeveer drie dagen en twee nachten onafgebroken zeilen boven de Nederlandse en Duitse kust overbruggen. Onder de heersende weersomstandigheden is dat vooralsnog een klus waar de hele bemanning de mouwen voor kan opstropen.

De weersvooruitzichten worden dan ook nauwlettend gevolgd. Zoals het er nu uitziet kan de Kogge maandag 16 mei uitvaren, richting Duitse Bocht. Om de stemming er in te houden werken de Kampenaren een gevarieerd programma af. Werken aan de Kogge, droogoefeningen met het zeil en een bijna doorlopend Open Schip zorgen voor de nodige reuring en ook nog voor wat inkomsten voor de scheepskas van de stichting.

De Kogge ligt in Terschelling nagenoeg naast het historische reddingsvaartuig De Brandaris. Donderdag (12 mei) kregen de bemaningsleden een uitnodiging om een tochtje met het roemrijke scheepje over de Waddenzee te maken en dat werd uiteraard in dank aangenomen. Vrijdag werd eveneens op uitnodiging en bij hoge uitzondering, de beroemde vuurtoren Brandaris bezocht. Ook maakte de bemanning met een huifkar een strandtocht. Voor het weekeinde staat weer een open schip gepland, terwijl er aan boord gewoon wordt gewerkt.

De Kamper Kogge ligt in Terschelling nagenoeg naast het historische reddingsvaartuig De Brandaris. De bemanning houdt bijna doorlopend Open Schip en is daarnaast bezig met werkzaamheden aan de Kogge en droogoefeningen met het zeil.

Op het filmpje is te zien hoe de ra met daaraan het zeil wordt gehesen met behulp van het braadspil (net zo'n exemplaar als aan boord van de eeuwenoude IJsselkogge is gevonden) en handspaken.