Tabee klinkt voor Kamper Kogge

Klokgelui vanuit de Buitenkerk en een Tabee van de Koggezangers. Vele tientallen mensen hebben vanochtend (6 mei) de Kamper Kogge uitgezwaaid vanaf het ponton en de kade bij de Kamper stadsbrug bij de start van de Ommelandvaart 2016. Nadat loco-burgemeester Gerrit Jan Veldhoen en Arjen Hendriks, voorzitter van de Stichting Kamper Kogge, haar een behouden vaart hadden gewenst, wendde de Zwarte Dame en haar twaalfkoppige bemanning de steven vastberaden richting het noorden.
De komende twee weken probeert de enige varende kogge van Nederland in het eeuwenoude zog van haar middeleeuwse voorgangers te treden met deze vaartocht rondom Denemarken. Bestemming is het Duitse Lübeck, waar de Kamper Kogge is uitgenodigd voor een groot Hanzefestival.

Net als vroeger gaat lading mee aan boord. Heel wat Kamper ondernemers zien deze historische tocht als een uitgelezen kans om de Kamper handelsgeest, net als in de tijd van de Hanze, in ere te houden. Een vracht aan Kamper producten, zoals eieren van de Stormgieter, boter van Erf1, brood en koek van Bakker Vermeij, kaas van Daalder, koffie en thee van Zoetelief, een vintagejurk van de Winkel van Kaatje, kleurige haarbandjes van webwinkel Kuukke, Kamper kruiken van Bert Renes, scheepscuriosa van de Juttershoek, appels van MacHelp, chocola van De Swaen en tabak van de Olifant, verdween in het laadruim van het veertiende eeuwse handelsschip. Ook Vermeulen (diesel), TvK Emmeloord (training), Deetman en twee maritieme fondsen - met welluidende namen als 'Directie der Oostersche Handel en Reederijen' en 'Vaderlandsch Fonds ter aanmoediging van 's-lands zeedienst’ - dragen bij aan deze reis.

Tientallen mensen hebben de Kamper Kogge uitgezwaaid op het ponton en de kade bij de stadsbrug bij de afvaart Ommelandvaart 2016.

Met paard en wagen vervoerde Ton Kruithof de lading voor de Kamper Kogge in stijl naar de IJsselkade.

Allerhande Kamper producten, eten en drinken voor twee weken, de bagage van twaalf bemanningsleden... de Kamper Kogge begint met een goed gevuld scheepsruim aan de Ommelandvaart 2016.

De Kamper Kogge is onderweg over de IJssel, richting het noorden.

Scheepsruim gevuld met lading

Om de vaartocht uit de Hanzetijd zo getrouw mogelijk na te bootsen, neemt de Kamper Kogge tijdens de Ommelandvaart 2016 handelswaar mee aan boord. Veel Kamper ondernemers zien de historische tocht als een uitgelezen kans om de Kamper handelsgeest in ere te houden. En steunen daarmee deze reis van de Kamper Kogge!