Ommelandvaarders Kamper Kogge wacht heldenonthaal

Het was een emotioneel weerzien zaterdagmiddag 4 juni op de Koggewerf in Kampen. Na een reis van bijna vier weken - een volbrachte Ommelandvaart achter zich latend in het zog - keerde de Kamper Kogge terug in haar thuishaven. De bemanning wachtte een waar heldenonthaal met knallend vuurwerk, daverend applaus vanaf de wal, gelui van kerkklokken, een gloedvol welkomstwoord van Kamper burgemeester Bort Koelewijn, een episch dichtwerk, zeemansliederen - en natuurlijk de hereniging met hun dierbaren.
“Ik ben hier echt door geraakt,” reageert schipper Jackie van den Bosch zichtbaar ontroerd. Medeschipper Tiemen Jan van Dijk: “We hebben allemaal de tranen in de ogen. Het is zo bijzonder om dit mee te maken.”
En bijzonder is het zeker: met z’n twaalven zeilden ze als eersten in meer dan vijf eeuwen met een middeleeuws koggeschip rondom Denemarken. Even dreigden, net als tijdens de mislukte Ommelandvaart in 2004, op de heenreis naar Lübeck (waar het Kamper vlaggenschip een Hanzefestival opluisterde) de weersomstandigheden roet in het eten te gooien. Maar op de terugweg flikten ze het tóch.
Van een leien dakje ging het niet. Van Dijk: “We hadden een bloedmooie tocht vanaf Skagen:

zon, goeie wind, bruinvissen die mee zwommen met het schip, geweldig. Maar vanaf Helgoland tot aan Terschelling was het heel, heel zwaar. De wind vol noord met windkracht 7 á 8 en metershoge golven.” Het waren lange uren met nauwelijks slaap. “Je bent een speelbal, het schip rolt alle kanten op maar wijzelf ook. Ik ben vaak op zee geweest maar dit heb ik niet eerder meegemaakt.” Toch zou hij zo weer aan boord stappen.”Het is zo’n fantastisch schip, zo sterk, dat kan gewoon niet stuk. En je doet het wél, met z’n allen: met deze walnoot om Denemarken gaan.”
Vol trots, en ook een tikkie emotioneel, blikt de initiatiefnemer van deze historische tocht ‘om de Noord’ Reijer van ’t Hul terug op de afgelopen tijd. “Ik liep al jaren rond met het idee: die Ommelandvaart, die moet nog een keer gebeuren. Het is fantastisch dat het nu van de grond is gekomen.” En nu, op naar de volgende trip om de Noord, als over twee jaar de Kamper Kogge naar de Hanzedagen in Rostock vaart? “Tja, deze Ommelandvaart hebben we nu gedaan. Misschien is het tijd voor een nieuwe uitdaging…” “Eerst gaan we het schip grondig inspecteren, kijken hoe de staat nu is”, besluit Arjen Hendriks, voorzitter van de Koggestichting. “En dan praten we verder.”