Kogge snelt door Duitse Bocht

De Kamper Kogge heeft sinds maandag een flinke afstand (150 mijl) van Terschelling naar Rendsburg aan het Kielerkanaal in Duitsland overbrugd. En vanaf daar weer een grote stap gezet om op tijd aanwezig te zijn voor het nautische evenement in Lübeck. De Kogge is inmiddels door het 100 kilometer lange Kielerkanaal en vaart momenteel op de Oostzee, met als bestemming Burgstaaken, een havenplaats op het Duitse eiland Fehmarn. Tegen het einde van de dag wil de Kogge afmeren en morgen vertrekken voor de laatste etappe van de heenreis, de tocht naar Lübeck.
Aan boord is de stemming goed. De teleurstelling over de mislukte Ommelandvaart-poging is naar de achtergrond verdwenen. Dit niet in de laatste plaats omdat er tijdens de Noordzeetocht hard gewerkt moest worden om het schip over te zeilen en daarmee in een goede

uitgangspositie te brengen voor de terugploeg. Zodat deze groep koggerikken opnieuw een poging kan wagen om als eersten met een reconstructie uit de middeleeuwen de historische tocht om de Noord te volbrengen. Met dat als doel zeilde de bemanning van de Kamper Kogge, elkaar om de vier uur afwisselend in ploegen van vier, met een gemiddelde snelheid van zo’n 6 knopen, in één keer door naar de beruchte Duitse Bocht.
Een behoorlijke zeedeining als gevolg van de harde wind van vorige week maakte dat veel bemanningsleden moesten vechten tegen zeeziekte om op de been te blijven. Door het enorme en continue geschommel van de Zwarte Dame kwam er ook nog eens weinig van slapen.
Maar dat weerhield de Kogge er niet van om dinsdagnacht bij het ochtendgloren de Elbe op te varen.