Kogge maakt zich op voor Lubeck

De bemanning van de Kamper Kogge maakt zich op om maandagochtend (16 mei) vroeg (05.00 uur) met hoogwater het eiland Terschelling te verlaten. In de weersvoorspelling is een windgaatje zichtbaar. De bemanning van de Kogge wil deze korte periode met gunstig weer en windvooruitzichten gebruiken, om koers te zetten naar Brunsbüttel in Duitsland. Plan is om vervolgens via het Kielerkanaal naar de eindbestemming Lübeck te zeilen. Indien de tocht volgens planning verloopt, loopt de Kogge donderdagavond of vrijdagochtend de haven van Lübeck binnen.

Om op tijd voor het nautische evenement in Lübeck te arriveren wordt er onafgebroken - dag en nacht - gevaren. De bemanning wordt verdeeld in een wachtsysteem waarbij steeds vier mensen het schip vier uur zeilende houden, terwijl een andere ploeg van vier 'staandeby' is, en een derde ploeg vier uur rust neemt.Vandaag wordt de tijd in de haven nuttig gebruikt om tijdens het doorlopende Open Schip onderdeks de route voor te bereiden, terwijl er bovendeks diverse activiteiten zoals reefoefeningen worden gedaan. Vanavond is het vroeg te kooi om uitgerust aan de tocht te beginnen.

Nu de Kamper Kogge nog steeds verwaaid op Terschelling ligt, probeert de bemanning de stemming erin te houden met sightseeing (onder meer een strandtocht met een huifkar),

het zo ongeveer doorlopend houden van Open Schip en werkzaamheden aan boord van de Kogge.