Kamper Kogge zet in op Lübeck

Het weer en daarmee de kansen op een Ommelandvaart lijken iets gekeerd. Voor de heenreis gaat dit hoogstwaarschijnlijk niet meer lukken. Maar schipper Sander Klos acht de kans - op dit moment - groot dat Lübeck, waar de Kamper Kogge is uitgenodigd voor een groot Hanzefestival, toch haalbaar is. Dat betekent dat de Kamper Kogge op de terugreis nog een poging kan wagen om de historische handelsroute rond Denemarken te maken.
Donderdag 12 mei 05.00 uur is het voor de bemanning alle hens aan dek en laat de Kogge de haven van Terschelling achter zich. Het plan is richting Lauwersoog te gaan. “Ter hoogte van de ingang daar kijken we hoe de de wind op dat moment is.” Volgens de voorspellingen komt er dan kort een flinke wind aan, dus misschien moet de Kogge een nachtje schuilen.
Maar ziet het er gunstig uit, dan kan het maar zo zijn dat de Kogge over de Noordzee doortrekt

richting het oosten - naar Borkum, Helgoland en dan via de Elbe het Kielerkanaal op. “We proberen een eindsprint te maken. Het Kielerkanaal kost ruim een dag, vanaf Kiel is het nog een dag of twee naar Lübeck. Dat moet te doen zijn. Maar honderd procent zeker weet je het nooit.” Als alles een beetje meezit, blijft het middeleeuwse schip het hevige windfront dat nadert vanuit het noorden voor of duikt hier net onderdoor. “En vanaf zaterdag lijkt de windkracht weer af te nemen.”
De schipper acht de kans op een Ommelandvaart op de heenreis zo goed als uitgesloten. “Lübeck heeft nu prioriteit. En misschien dat het op de terugreis wel gaat lukken.”
Vandaag (11 mei) heeft de bemanning van de nood een deugd gemaakt en Open Schip gehouden op Terschelling. “We hebben veel aanloop gehad.”