Kamper Kogge is bijna thuis

Na een reis van bijna vier weken keert de Kamper Kogge zaterdag 4 juni weer terug in Kampen. Met een historische mijlpaal achter zich latend in het zog: voor het eerst in meer dan vijfhonderd jaar zeilde een kogge ‘om de Noord’, de noordelijkste punt van Denemarken.
Donderdagmorgen (2 juni) vertrekt de Kamper Kogge met tij vanaf Helgoland, het eiland ver vooruitgeschoven voor de Duitse kust waar het middeleeuwse Hanzeschip dinsdagavond aanmeerde. De Zwarte Dame heeft dan nog anderhalve etmaal voor de boeg voordat de Nederlandse wateren zijn bereikt. “Om zeven uur gaan we varen”, meldt medeschipper Tiemen Jan van Dijk. “We moeten nog 156 mijl maken.”
De bemanning vaart weer aan een stuk door volgens een wachtsysteem: vijf uur op, vijf uur af.

“Ons doel is Texel, dan is de wind naar Kampen toe gunstiger. Maar dat hangt ervan af hoeveel tijd we nog hebben. Anders gaan we via Terschelling.” Na een korte stop om even te slapen, vaart de Kamper Kogge zaterdagochtend via het IJsselmeer richting Kampen. Zaterdagmiddag rond 15.00 uur is de verwachte aankomst op de Koggewerf. Ondertussen wordt aan boord volop genoten van het avontuur. “Het is gewoon fantastisch. Helgoland is een schitterend eiland met een prachtig natuurgebied. Er zijn heel veel zeehonden, die zwemmen om het schip heen.” Het vlaggenschip uit Kampen is ook op Helgoland een bezienswaardigheid. "Dit is een taxfree eiland, dagelijks leggen hier cruiseschepen aan met dagjesmensen die hier even komen shoppen. We hebben veel bekijks!”