Kamper Kogge gaat als een speer!

De Kamper Kogge heeft de wind weer in de zeilen en gaat in sneltreinvaart richting Lübeck. Maandagochtend 16 mei vertrok de Kogge in alle vroegte vanaf Terschelling en nu, pakweg veertig uur later, nadert zij Rendsburg via het Kielerkanaal.
De bemanning heeft dag en nacht aan één stuk door gevaren. Met gezwinde spoed ging het langs de Waddeneilenaden, door de Duitse Bocht en met het tij mee de monding van de Elbe op. Vervolgens door de sluis bij Brunsbüttel verder via het Kielerkanaal.
Een pleziertochtje is het volgens de laatste berichten niet geweest, de Noordzee was niet bepaald zachtzinnig voor het schip en haar bemanning. De Kogge moest onder andere

opboksen tegen grote zeerollers die over het schip heen kwamen en heeft veel water gemaakt. Met man en macht is de afgelopen nacht gewerkt om de boel droog te pompen. Bekaf en met enige averij zijn ze de haven van Rendsburg binnen gevaren. Vandaar vertrekken ze woensdagochtend, na nu eerst een douche en een nachtje rust. Om zich op te maken voor een tweede, zware, etappe: in een keer door naar Lübeck varen.

Het ziet er dan ook naar uit dat het de bemanning gaat lukken om de Kamper Kogge donderdag - perfect op tijd vóór aanvang van het Hanzefestival op vrijdag 20 mei - in Lübeck te krijgen!

De Kamper Kogge in de sluis bij de ingang van het Kielerkanaal.

In Rendsburg. Vandaar is het niet ver meer naar Kiel.