Historische mijlpaal: Kamper Kogge zeilt ‘om de Noord'

Met het ronden van de noordelijkste punt van Denemarken is de Ommelandvaart 2016 een feit. Net als haar middeleeuwse voorgangers ging de Kamper Kogge zaterdag 28 mei rond 13.00 uur zeilend ‘om de Noord’. Een historische mijlpaal: het is voor het eerst in meer dan vijfhonderd jaar dat een koggeschip deze route bezeilt.
Zaterdagochtend vertrok de Zwarte Dame vanuit Skagen, om na ruim een etmaal zeilen zondagmiddag de haven van Thyboron binnen te varen. Vandaar zet de bemanning verder koers in zuidelijke richting. Verwachtte terugkeer in Kampen is zaterdag 4 juni. Ondertussen is ook in de Deense media volop aandacht voor het middeleeuwse vlaggenschip van Kampen.

De Ommelandvaart, tussen de Lage Landen en de Oostzeelanden, om Denemarken heen, gold als een van de belangrijkste handelsroutes in de Hanzetijd. Op 6 mei begon de Kamper Kogge, de enige varende kogge van Nederland, aan haar historische reis in een poging eeuwenoude maritieme geschiedenis te laten herleven. Op de heenreis mislukte de poging. Door slechte weersomstandigheden bleef de route via het Kielerkanaal als enige optie over. Dankzij de inzet en vasthoudendheid van de heenploeg lukte het om toch nog op tijd in Lübeck te zijn, waar de Kamper Kogge prominent te gast was tijdens een groot Hanzefestival. In Lübeck was ook de bemanningswissel, waarna de terugploeg het helmhout overnam.

Vertrek uit Skagen.

Thyboron in zicht.