Haperende AIS houdt Kogge in Harlingen

Het probleem met de AIS aan boord van de Kamper Kogge blijkt hardnekkig. De Kogge ligt daarom nog in Harlingen. Maandagochtend (9 mei) komt een gespecialiseerde monteur en als het goed is, kan het Hanzeschip maandagmiddag haar weg vervolgen naar Vlieland en de Noordzee.
Vrijdag vlak na de afvaart bleek dat het navigatiesysteem haperde. De Kamper Kogge is wel te zien voor andere schepen, maar die andere schepen komen niet in beeld op de kaart aan boord. Het omliggende vaarverkeer is dus niet in één oogopslag te zien. Uit veiligheidsoverwegingen is het beter dat dit wordt opgelost, is het oordeel van schipper Sander Klos.
Ondertussen is de stemming aan boord uitstekend, meldt bemanningslid Reijer van ’t Hul. De Kamper Kogge ligt in de haven van Harlingen naast de Cristina van koggevrijwilliger en schipper op de terugreis Willem Doorduin. "Mooie verhalen over de moderne kustvaarder en haar middeleeuwse voorganger wisselen elkaar af.”

Zondag (8 mei) heeft de bemanning nog wat extra navigatielessen gekregen van navigator Menno Smit. Ook kreeg het Hanzeschip onverwacht bezoek. “In het Friesche Dagblad stond zaterdag een foto van de Kogge bij het ponton met een stuk over de Ommelandvaart 2016. Twee Friese broers uit Nijland lazen dat en waren zondag in Harlingen. Bij toeval zien ze onze Kogge en ze krijgen het voor elkaar in via de Cristina bij ons aan boord te komen. Prachtkerels, de een veeboer geweest in een stuk of tien ontwikkelingslanden, de ander jarenlang werkzaam als accountant in Moskou. Een bijzondere ontmoeting in de industriehaven van Harlingen.”
Ondertussen zijn er al wel een aantal dagen met goede wind verstreken. Van ’t Hul: “Jammer, maar in de middeleeuwen kwam het vast ook wel voor dat een koggeschip bij een goede windrichting wilde vertrekken, maar moest wachten op lading die nog moest komen. Kortom, we moeten het oponthoud maar in middeleeuws perspectief zien. Morgen naar Vlieland en hopen op een goede Ommelandwind.”

De bemanning heeft afgelopen weekend aan boord van de Christina nog wat extra navigatielessen gekregen van navigator Menno Smit.

De Kamper Kogge ligt in Harlingen naast de Cristina van koggevrijwilliger en schipper op de terugreis Willem Doorduin. "Mooie verhalen over de moderne kustvaarder en haar middeleeuwse voorganger wisselen elkaar af.”