Ommelandvaarders Kamper Kogge wacht heldenonthaal

04 juni 2016

Het was een emotioneel weerzien zaterdagmiddag 4 juni op de Koggewerf in Kampen. Na een reis van bijna vier weken - een volbrachte Ommelandvaart achter zich latend in het zog - keerde de Kamper Kogge terug in haar thuishaven. De bemanning wachtte een waar heldenonthaal.

Meer lezen

Kamper Kogge is bijna thuis

01 juni 2016

Na een reis van bijna vier weken keert de Kamper Kogge zaterdag 4 juni weer terug in Kampen.
Donderdagmorgen (2 juni) vertrekt de Kamper Kogge met tij vanaf Helgoland, het eiland ver vooruitgeschoven voor de Duitse kust waar het middeleeuwse Hanzeschip dinsdagavond aanmeerde. Ook hier is het vlaggenschip uit Kampen een bezienswaardigheid.

Meer lezen

Historische mijlpaal: Kamper Kogge zeilt ‘om de Noord'

29 mei 2016

Met het ronden van de noordelijkste punt van Denemarken is de Ommelandvaart 2016 een feit. Net als haar middeleeuwse voorgangers ging de Kamper Kogge zaterdag 28 mei rond 13.00 uur zeilend ‘om de Noord’. Een historische mijlpaal: het is voor het eerst in meer dan vijfhonderd jaar dat een koggeschip deze route bezeilt.

Meer lezen

Kamper Kogge heeft Skagen bereikt

27 mei 2016

De Kamper Kogge heeft de eerste helft van de Ommelandvaart 2016 erop zitten. Vrijdagochtend 27 mei is, op de terugreis vanuit Lübeck, de noordelijkste stad van Denemarken Skagen bereikt. De twaalfkoppige bemanning, op één na een compleet nieuwe ploeg vrijwilligers, maakt zich nu op voor de tweede etappe.

Meer lezen

Op volle kracht richting het Noorden

24 mei 2016

De Kamper Kogge heeft vanmiddag (24 mei) koers gezet in noordelijke richting. Met gunstige weersvoorspellingen in het vooruitzicht is de terugploeg vol goede moed om de Ommelandvaart te laten slagen.

Meer lezen

Kamper Kogge trekpleister in Lübeck

23 mei 2016

Het was drie dagen lang topdrukte aan boord van de Kamper Kogge in het Duitse Lübeck. Heel veel bezoekers hebben afgelopen weekend een kijkje genomen aan boord van het middeleeuwse Hanzeschip uit Kampen.

Meer lezen

Warm onthaal voor Kamper Kogge

19 mei 2016

Het Wilhelmus vanaf de kade, het indrukwekkende geluid van de scheepshoorn van het schip de Passat en tientallen wuivende mensen op de kade, dat was het warme onthaal toen de Kamper Kogge vandaag, 19 mei, Travemünde binnenliep. Enkele mijlen verderop wachtte de eindbestemming Lübeck. Hier was de ontvangst niet minder.

Meer lezen

Kogge snelt door Duitse Bocht

18 mei 2016

De Kamper Kogge heeft sinds maandag een flinke afstand (150 mijl) van Terschelling naar Rendsburg aan het Kielerkanaal in Duitsland overbrugd. En vanaf daar weer een grote stap gezet om op tijd aanwezig te zijn voor het nautische evenement in Lübeck.

Meer lezen

Kamper Kogge gaat als een speer!

17 mei 2016

De Kamper Kogge heeft de wind weer in de zeilen en gaat in sneltreinvaart richting Lübeck. Maandagochtend 16 mei vertrok de Kogge in alle vroegte vanaf Terschelling en nu, pakweg veertig uur later, nadert zij Rendsburg via het Kielerkanaal. Het ziet ernaar uit dat de Kamper Kogge perfect op tijd vóór aanvang van het Hanzefestival in Lübeck kan arriveren.

Meer lezen

Kamper Kogge maakt vaart naar Lübeck

16 mei 2016

Vanochtend in alle vroegte heeft de Kamper Kogge Terschelling achter zich gelaten. De wind is afgenomen en iets gekeerd en de bemanning van de Kogge grijpt die kans met beide handen aan om koers te zetten naar Lübeck. Op dit moment (19.30 uur) vaart de Kogge op de Noordzee ongeveer ter hoogte van Borkum.

Meer lezen

Kogge maakt zich op voor Lubeck

15 mei 2016

De bemanning van de Kamper Kogge maakt zich op om maandagochtend (16 mei) vroeg (05.00 uur) met hoogwater het eiland Terschelling te verlaten. In de weersvoorspelling is een windgaatje zichtbaar. De bemanning van de Kogge wil deze korte periode met gunstig weer en windvooruitzichten gebruiken om koers te zetten naar Brunsbüttel in Duitsland.

Meer lezen

Verwaaid, maar niet verslagen

13 mei 2016

De Kamper Kogge ligt verwaaid op Terschelling. Ongunstige weersvoorspellingen dwingen de Kogge en haar bemanning voorlopig op het waddeneiland te blijven. Een Ommelandvaart om Denemarken zit er voor de 'heenploeg' niet meer in. De bemanning is uiteraard teleurgesteld, maar niet uit het veld geslagen.

Meer lezen

Opnieuw domper voor bemanning Kamper Kogge

12 mei 2016

Met zowel de wind als de stroom pal tegen bleek het vanochtend toch niet haalbaar om verder te varen richting het oosten. De Kamper Kogge blijft voorlopig op Terschelling. Opnieuw een domper voor schipper en bemanning, die niets liever willen dan op Lübeck aanstomen.

Meer lezen

Kamper Kogge zet in op Lübeck

11 mei 2016

Het weer en daarmee de kansen op een Ommelandvaart lijken iets gekeerd. Voor de heenreis gaat dit hoogstwaarschijnlijk niet meer lukken. Maar schipper Sander Klos acht de kans - op dit moment - groot dat Lübeck, waar de Kamper Kogge is uitgenodigd voor een groot Hanzefestival, toch haalbaar is. Dat betekent dat de Kamper Kogge op de terugreis nog een poging kan wagen om de historische handelsroute rond Denemarken te maken.

Meer lezen

Straffe wind zet voorlopig streep door Ommelandvaart

10 mei 2016

De Ommelandvaart van de Kamper Kogge lijkt in elk geval voor de heenreis naar Lübeck van de baan. Kort na vertrek vrijdag bleek al dat het middeleeuwse schip weinig op heeft met de moderne techniek door een haperende AIS. Nu lijken ook de weergoden de Zwarte Dame ongunstig gezind.

Meer lezen

Haperende AIS houdt Kogge in Harlingen

08 mei 2016

Het probleem met de AIS aan boord van de Kamper Kogge blijkt hardnekkig. De Kogge ligt daarom nog in Harlingen. Maandagochtend komt een gespecialiseerde monteur en als het goed is, kan het Hanzeschip maandagmiddag haar weg vervolgen naar Vlieland en de Noordzee.

Meer lezen

Tabee klinkt voor Kamper Kogge

06 mei 2016

Klokgelui vanuit de Buitenkerk en een Tabee van de Koggezangers. Vele tientallen mensen hebben vanochtend de Kamper Kogge uitgezwaaid vanaf het ponton en de kade bij de Kamper stadsbrug bij de start van de Ommelandvaart 2016. De eerste etappe van de reis, pakweg 330 mijl, is vanaf Vlieland richting Skagen.

Meer lezen

Ruim zeshonderd mijl voor middeleeuwse boeg

28 april 2016

Een gezonde angst voor de zee. Ondanks, of juist dankzij, vele jaren varen koestert schipper Sander Klos een diep respect voor de woelige wateren. Helemaal nu hij een toch wat gedateerd schip als de Kamper Kogge inclusief bemanning rondom Denemarken moet loodsen, dwars door de Noord- en Oostzee. “Hoe goed je je ook voorbereidt, op zee blijf je afhankelijk van omstandigheden en toeval.”

Meer lezen

Kamper Kogge zoekt ondernemers met handelsgeest

14 april 2016

Balen tabak en chocolaatjes uit Kampen. De Kamper Kogge vaart op 6 mei uit voor een Ommelandvaart met een scheepsruim gevuld met lading. "Om deze vaartocht uit de Hanzetijd zo getrouw mogelijk na te bootsen, nemen we net als vroeger handelswaar mee aan boord", vertelt Eefje Hornis van Dijk, woordvoerder van de Stichting Kamper Kogge en een van de deelnemers aan de historische tocht.

Meer lezen

Contact 

Stichting Kamper Kogge
Havenweg 7
8262 BZ Kampen
Nederland
reservering@kamperkogge.nl

Stel een vraag

Versturen