Annemijn Wijngaard (28)

Ik ben door de stichting benaderd om mee te gaan. Het is een hele eer om gevraagd te worden om de Kamper Kogge te mogen bemannen, zeker als je daar persoonlijk voor gebeld word! Daarnaast is het een unieke kans die ik absoluut niet aan mijn neus voorbij wilde laten gaan.
In 2007 heb ik de Kamper Kogge en zijn leden ontmoet met Sailwolde. Sindsdien betrokken als bemanning/vrijwilliger, in 2008 ben ik mee geweest richting Rostock en dat was een hele ervaring! Daarna nog wat vaarroutes en evenementen mee gedaan als mijn planning het toe liet. Ik vind het (Kamperse) sfeertje, de ongedwongenheid, de humor, de saamhorigheid die er heerst fantastisch. Het is bijna een grote familie.Daarnaast kleeft er aan de Zwarte Dame een bron van geschiedenis, wat zeker de moeite waard is om je in te verdiepen en eens te beseffen hoe het er vroeger aan toe ging. Het is een uitdaging om haar (zeil technisch) goed te leren kennen. Ook het verblijven op de Kogge tijdens de vaartochten is een avontuur. Lekker minimalistisch met zo her en der een spoor van luxe (normale wc, stroom, en een mooi kombuis). Het is net kamperen. Je moet niet bang zijn voor vieze handen en vieze kleding, dat hoort er gewoon bij!
Zeilen heb ik van jongs af aan meegekregen, het is met de paplepel ingegoten. Wat hebben we een hoop vakanties afgezeild! Het wad stond altijd wel op de planning, en die heb ik dan ook regelmatig gezien. Zelf ben ik begonnen met zeilen toen ik 7 was. Eerste bootje was een optimist en deze heb ik heel wat jaren afgezeild. Zeilkampen, wedstrijden met de watersport vereniging heb ik vaak gedaan. Toen het tijd was voor een vervolg bootje heb ik er voor gekozen dit niet te doen. Meezeilen met iemand anders was veel leuker. Uiteindelijk met de Frisse Wind op pad gegaan, dit is een clubje zeilvrienden die anderen het zeilen aanleerden met al hun omliggende vaardigheden. Het varen met een scherpjacht, valk, catamaran of een platbodem is mij niet onbekend. Ik heb ontzettend veel zin om weg te gaan en de Kogge, na een week of wat, veilig thuis te brengen.Welke vaarroute we aandoen weet ik niet precies omdat het met allerlei factoren te maken heeft. Maar dat we gaan staat vast! De tassen staan bijna gepakt, de voorbereidingen zijn klaar en met gezonde spanning naar L├╝beck. Waar onder andere ik zal opstappen. Adventure is out there!