‘Wat een geweldige ervaring’ 

“Een klein beetje draaien naar stuurboord.” “Nu naar bakboord.” Schipper Sander Klos geeft aanwijzingen terwijl de roergangers van vandaag, de donateurs die de Kamper Kogge een warm hart toedragen, het schip op koers houden. Een en al concentratie aan het helmhout. Want het is even wennen, zo’n Kogge die naar links gaat als je het roer naar rechts duwt, en andersom.

Zaterdagmiddag 3 september voer het Kamper Hanzeschip uit voor de jaarlijkse Donateursdag, bij wijze van dankjewel aan de mensen die ieder jaar een financiële bijdrage leveren om dit unieke schip in de vaart te kunnen houden. Deze steun is onmisbaar voor de geheel zelfstandig opererende Stichting Kamper Kogge!

Na de ontvangst met koffie en wat lekkers en een welkomstwoord van voorzitter Arjen Hendriks, zoeken de ongeveer 25 gasten een plekje op het dek. En zet de Kogge, na de traditionele groet aan de stad, via de IJssel koers richting het Ketelmeer. “Wat verwennen jullie ons toch”, klinkt het lovend, als de zoveelste schaal met hapjes en verse haring rondgaat aan boord. Onder een wat aarzelend zonnetje - en met net genoeg wind om op het Ketelmeer een stukje te kunnen zeilen - vliegt de middag voorbij. “Wat een geweldige ervaring” verzuchten donateurs Anneke Schuthof-Schwebke en Jennie Meijerink, die deze ochtend zijn afgereisd vanuit Hardenberg. “Dit is gewoon vakantie. En wat een bijzonder schip is het toch, alsof je in een hele andere wereld terechtkomt. Ik vind het gewoon jammer om zometeen van boord te stappen, zou zo wel dagen achtereen willen varen.”

Terug op de werf wacht sprookspreker Kees Hardeman de gasten op in het verteltheater, voor een meeslepend verhaal. En daarna staat de soep met brood - een pittige preisoep dit keer, van de hand van vrijwilliger Gerda van ’t Hul - plus een overheerlijk knapperig visje - vakkundig gebakken door vrijwilliger Berend Scholten - al klaar. Al met al een dag om door een ringetje te halen!

Wilt u ook zo’n unieke dag meemaken? En helpen de enige varende kogge van Nederland in de vaart te houden? Al vanaf 20 euro per jaar bent u donateur van de Kamper Kogge. Als donateur ontvangt u een nieuwsbrief plus jaarlijks een uitnodiging voor de Donateursdag op de Koggewerf met een vaartocht met de Kogge, hapje, drankje en maaltijd. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar kogge@kamperkogge.nl.

De vrijwilligers zetten de laatste puntjes op de i voor Donateursdag, en nog even lunchen. 

Alles in gereedheid brengen voor de gasten. 

Voorzitter Arjen hendriks heet de donateurs welkom.  

Schipper Sander Klos geeft nog wat aanwijzingen voor onderweg. 

Klaar voor vertrek...

...en onderweg! 

Een zonnetje...

...en een briesje wind. 

De hapjes en drankjes worden geserveerd. 

De haring gaat er goed in. 

Werk aan de winkel! 

Sprookspreker Kees Hardeman vertelt een verhaal. 

Druk met de catering. 

Vrijwilliger Berend Scholten bakt de vis. 

Aan de maaltijd. 

038-3310515

kogge@kamperkogge.nl